Bir sorunuz mu var ? Bize Sorun…

_

Lütfen aşağıdaki sık sorulan soruları okuyun ve cevabını bulamadığınız soruları bize gönderin. Size en kısa sürede cevap vereceğiz.

SSS

1. Kimler oturma izni başvurusunda bulunmalıdır?

Oturma İzni

Tipik bir turist vizesi, Türkiye’de 90 gün kalmanıza izin verir. (Bu süre ülkenize göre değişiklik gösterebilir.) Bundan daha uzun süre Türkiye’de kalmayı planlıyorsanız, ikamet tezkeresine vize muafiyetinizin son gününden önce başvurmalısınız. Vize muafiyetiniz  bitmeden önce başvuru yapılmaz ise kaçak duruma düşersiniz.

2. İkamet izni çeşitleri nelerdir?

1. Kısa süreli ikamet : Yeni başvuranlar, bir yılla kadar bir izin alabilir; yenilemeler genellikle iki yıllık bir süreyi kapsayacak şekilde genişletilebilir.
2. Uzun süreli ikamet :Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından uzun dönem ikamet izni düzenlenebilir.
3. Aile İkameti :Türk vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin;

a) Yabancı eşine,
b) Kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna,
c) Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna, aile ikamet izni düzenlenebilir.

4. Öğrenci İkamet İzni : Aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara (Aile ikamet izni bulunan ilk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim görecek yabancılar 18 yaşına kadar ikamet izni almasına gerek kalmadan eğitimine devam edebilmektedir. Ancak 18 yaşını dolduran ve halen ortaöğretim seviyesinde eğitimine devam eden öğrencilerin ikamet izni alması gerekmektedir.),

– Ülkemizde bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, Tıpta Uzmanlık Eğitimi (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi (DUS) seviyelerinde eğitim görecek yabancılara, öğrenci ikamet izni düzenlenebilir.
3. Oturma izni başvurusu için hangi belgelere ihtiyacım olacak?

İlk başvuru için pasaport fotokopisi, biometrik fotoğraf, anne adı, baba adı, Türkiye’deki ikamet adresiniz, Yabancı ülkedeki ikamet adresiniz gereklidir.

4. Sağlık sigortası yaptırmak hakkında ne bilmeliyim?

Oturma izni başvurusu yapılmadan önce temin edilmesi gerekli sigortadır.Yabancı sağlık sigortasında en uygun ve en hızlı hizmeti Rima Danışmanlık‘tan alabilirsiniz.Yabancı sağlık sigortası fiyat ve poliçe kapsamı için tıklayınız

5. Başvurum onaylandıktan sonra oturma izin kartımı ne zaman alabilirim?

Resmi maksimum bekleme süresi 90 gündür.Ancak daha erken gelmesi de mümkündür.

6. Randevum planlandıysa Türkiye'den ayrılabilir miyim ?

Hayır. Randevunuzun hızlandırılması konusunda yerel göç idareniz ile görüşebilirsiniz.Ancak bunun çok nadir durumlar dışında işe yaramayacağını söyleyebiliriz. Randevunuzdan sonra resmi belgeleri almadan önce ayrılmaya çalışırsanız muhtemelen para cezasına çarptırılır ve başvurunuz geçersiz sayılır.

7. Oturma iznim kaybolduysa veya çalınırsa ne yapmam gerekir ?

Bunu hemen polise bildirmeniz ve resmi bir rapor almanız gerekir. Daha sonra, yerel göç idaresine (randevu almadan) gidip, raporu gösterip bildirimde bulunmalısınız.

8. Türkiye'de bebek doğurma durumunda ne yapmam gerekir ?

Bebeğin bir Türk vatandaşı olan bir ebeveyni ile doğması durumunda, Türkiye’de vatandaşlık hakkına sahiptir.

Bize Sorun

        Hemen Arayın